2015. december 11., péntek

Csokis-narancsos csiga

A receptet Limaránál láttam, békebeli kakaós csiga néven fut, ami hajtogatott vajas tésztából készül - ez keltette fel igazán a figyelmemet a gusztusos képek mellett. :) Úgyhogy az alaptészta meg a módszer tőle származik.
Hozzávalók:

  • 30 dkg vaj
  • 8 dkg finomliszt
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 dl hideg víz
  • 1,5 dl hideg tej
  • 1 tojás
  • 50 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tk. só
  • kakaópor
  • porcukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 5 dkg étcsoki
A 30 dkg vajat eldolgozzuk a 8 dkg liszttel, 2 cm magas téglalappá formázzuk, és betesszük folpackba csomagolva a hűtőbe.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és akkorára nyújtsuk ki, hogy kicsit nagyobb lapot kapjunk, mint a vajas keverék, amit ráhelyezünk. Magát a hajtogatást így végezzük el:

"Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor  ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem."

Ezután nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal, majd jöhet rá a töltelék: porcukor, kakaópor, reszelt étcsoki és a reszelt narancshéj. Tekerjük fel, majd egy késsel vágjuk fel kb. másfél cm széles darabokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektessük le a csigákat, és süssük előmelegített sütőben előbb 200 fokon 5 percig, majd 170 fokon további 20 percig. Helyes kis csigákat kapunk, amik hidegen-melegen egyaránt nagyon finomak, és pozitívum, hogy kedvünkre váltogathatjuk a tölteléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése