Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 8 dkg finomliszt
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl hideg víz
- 1,5 dl hideg tej
- 1 tojás
- 50 g cukor
- 25 g élesztő
- 1 tk. só
- kakaópor
- porcukor
- 1 nagy narancs reszelt héja
- 5 dkg étcsoki
A 30 dkg vajat eldolgozzuk a 8 dkg liszttel, 2 cm magas téglalappá formázzuk, és betesszük folpackba csomagolva a hűtőbe.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és akkorára nyújtsuk ki, hogy kicsit nagyobb lapot kapjunk, mint a vajas keverék, amit ráhelyezünk. Magát a hajtogatást így végezzük el:
"Rövidebb oldalával helyezem magam elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdem nyújtani. Mikor ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás. A tészta felső harmadát lehajtom a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtom a dupla réteg tésztára. Elfordítom 90 fokkal megint kinyújtom ujjnyi vastagra és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttem, mindkét oldalról a közepéig visszahajtom, majd közepén még félbehajtom. Folpackba csomagolom és hűtőben pihentetem egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismétlem."
Ezután nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal, majd jöhet rá a töltelék: porcukor, kakaópor, reszelt étcsoki és a reszelt narancshéj. Tekerjük fel, majd egy késsel vágjuk fel kb. másfél cm széles darabokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektessük le a csigákat, és süssük előmelegített sütőben előbb 200 fokon 5 percig, majd 170 fokon további 20 percig. Helyes kis csigákat kapunk, amik hidegen-melegen egyaránt nagyon finomak, és pozitívum, hogy kedvünkre váltogathatjuk a tölteléket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése